Ei bine a trecut deja un an de la emigrare.
Dupa cum stiam deja si dupa cum am inceput sa-mi dau seama lucrurile aici se intampla, mai incet intr-adevar dar SIGUR. Ceea ce este important este ca timpul nu-l pierzi pe la ghisee, pe la diferite institutii publice pentru o adeverinta.
Aparatul bugetar din Germania este destul de mare, iar stilul de lucru difera. Practic mai mult de 80 % sunt programari efectuate in prealabil telefonic sau mail iar in cazul in care nu ai programare astepti frumos la ghiseu cu un numar de ordine in mana fara imbulzeala, fara nervi si stress.
Ce am reusit sa facem impreuna intr-un an de zile?
1.
Sa definitivam cursurile de limba pentru nivelul B1 impreuna cu cursul de orientare (politica si istorie germana de dupa cel de-al doilea razboi mondial), sa obtinem returnarea a 50% din suma investita in cursuri pentru consecventa participarii la cursuri.
Avand in vedere ca avem studii superioare efectuate in tara si ca in cele din urma dorim sa profesam in domeniile invatate( Dipl. Ing si Management Proiect), esentiala este insa invatarea limbii germane la un nivel mai avansat respectiv B2 sau C1.
Dilema noastra si, cred, ca a celor mai multor romani consta in lipsa timpului pentru a invata si iar invata mai bine limba germana. Trebuie sa muncim pentru a ne sustine, trebuie sa invatam limba pentru a ne integra mai bine.
Cea MAI MARE BARIERA in Germania este "LIMBA GERMANA". Am mai auzit-o si sunt de acord 100% ca asa este.
Sfatuiesc ca orice roman doreste sa emigreze intr-o tara sa invete macar notiunile de baza sa se poata descurca cel putin cand cere o paine sau cand doreste sa plateasca o factura.
Cei mai rabdatori oameni sunt poate cei germani. Am avut norocul sa intalnesc oameni frumosi, respectuosi si saritori.
2. Cu ajutorul si recomandarea unor colegi am reusit
sa ne mutam in chirie intr-un apartament cu 2 camere in zona centrala.
In Germania , relatia dintre chirias si proprietar este una speciala, unii proprietari asteaptand poate si un an de zile inainte de a inchiria o locuinta in cautarea chiriasului fara probleme.
Pentru incheierea unui contract de chirie se verifica chiriasul in baza centrala de date asemanatoare CRB-ului romanesc numita aici SCHUFA. Se recomanda si verificarea proprietarului in aceasta baza de date intrucat nici noi ca si chiriasi nu vrem sa ne trezim fara locuinta in urma unor eventuale licitatii/evacuari, litigii.
Factori importanti in Germania pentru inchirierea unei locuinte sunt locul de munca, profesia, castigul, dar si RECOMANDAREA sau nedetinerea unui animal de casa sau viciile personale(fumatul).
Credeati ca scapam de "Stii pe cineva la....!"? ei bine nu. :))